Presentació del llibre de Manel Aisa: "La huelga de alquileres y el comité de defensa económica."

Bons d’ajut Vaga de tècnics, Movistar precaritza
17 abril, 2015
Jornada de suport a la vaga indefinida de contrates de manteniment de Movistar
22 abril, 2015

Presentació del llibre de Manel Aisa: "La huelga de alquileres y el comité de defensa económica."

18 abril, 2015
 

libro-comite03 (1)Dimarts 21 d’abril a les 19 hores.

Presentació del llibre de Manel Aisa: “La huelga de alquileres y el comité de defensa económica.”

Completarem la presentació del llibre al càrrec de l’autor del llibre, i  Iñaki García, membre del col.lectiu editor El Lokal amb un debat sobre les pràctiques comunitàries i d’autodefensa a nivell de barri d’aquells temps.

Volem esbrinar quines d’aquestes pràctiques podrien ser vàlides per les lluites actuals. A Barcelona, el començament de la dècada de 1930 estava marcat per una crisi econòmica i un creixent desencís de les classes populars a causa de les promeses incomplertes de la nova República.

En veure que les taxes d’atur estaven escalant gairebé tant com els preus dels pisos, alguns integrants del Sindicat de Construcció de la CNT van promoure la creació d’un Comitè de Defensa Econòmica per defendre els interessos dels integrants del seu ram especialment afectat per la crisi.

En aquest context es van plantejar la declaració d’una vaga de lloguers, entesa com a una autoajuda directa per alleugerar la situació de la gent amb problemes econòmics. L’idea va prendre com una metxa i es va convertir en una lluita impressionant de gairebé 100.000 famílies de Barcelona que a principi dels anys 30 de segle passat responien a l’especulació immobiliària i l’atur massiu amb una vaga de lloguers per aconseguir una reducció en un 40% dels preus de lloguer i la gratuïtat dels habitatges per tota la gent que estaven a l’atur.

Algunes preguntes que ens plantegem per al debat:

­ Quines altres formes d’autoajuda directa es van donar en aquests temps.

­ De quines maneres s’impedien els desnonaments i fins a qui punt servien per reforçar els vincles comunitaris.

­ Els aturats organitzats lluitaven per «el dret a la vida»: Podria tenir sentit plantejar­se una demanda així en l’actualitat? Si és que sí: quin/quins?

Comments are closed.